Hundar vi minns

Det finns minnen som aldrig bleknar, tassavtryck som aldrig riktigt tystnar. Här är några av de som saknas oss.

Tjärnbackens Bounty ”Bettan”

Jämthund 2011-2023
Det finns bara en Bettan. Hon var en hund som gick sin egen väg, valde sina egna stigar. Trots att jaktprov aldrig var hennes grej blev hon en enastående jakthund för vilken det fälldes otaliga grisar och den största älgtjur husse någonsin fått skjuta. En femtontaggare med silvervalör vars horn nu hänger hemma i trappan. Bettan visades en del på utställning i sin ungdom och gjorde bra ifrån sig även där. Hon var pigg långt upp i åren trots att hon drabbades av ett flertal juvertumörer och ett elakt ormbett i samband med sin elvaårsdag. Hon överlevde det men ungefär halvåret senare var kroppen alldeles för trött och hon fick somna in i januari 2023.


Hobbe

Terrier – Jack Russel/blandras. 2005-2021
Hobbe kom till oss som om det var förutbestämt. Han var den självklare följeslagaren i vått och torrt, stallhunden och gårdens starkast lysande stjärna. Tillsammans med matte tränade och tävlade han agility under några år och det mycket framgångsrikt. Hobbe älskade fart, fläkt och ”jädraranamma”. Ingen satte sig på Hobbe, inget stod i hans väg. Samtidigt var han den evige ”valpen” med sina milda ögon och nätta nos. Hobbe tävlade till och med klass 3 i agility med många vinster och placeringar. En riktig rosettplockare. En alldeles fantastisk bästa vän, stallhund och arbetskamrat. Han gick bort av ålderdom ett par veckor innan det som skulle blivit hans 16:e födelsedag.


Claesbon`s Quail ”Grim”

Strävhårig vorsteh. 2007-2019.
Grim startade jaktprov i både unghundsklass och öppenklass. Han presterade mycket bra i eftersöksgrenarna, ofta med högsta poäng och utmärkelsen Bästa hund. Det gick däremot inte lika bra i fältgrenarna då Grim blev alldeles för het och jaktvillig och inte kunde hålla sig tillräckligt mycket i skinnet för att gå till pris. Förmågan att finna (och förfölja) vilt var det däremot inga fel på. Grim var godkänd eftersökshund för trafikskadat vilt och fungerade utmärkt som klövvilts- och eftersökshund. Han gick bort av ålderdom 12 år gammal.


Gimbergets Milla

Jämthund.  2002-2016.
Milla var en mycket duktig älghund som bjöd husse på många fina och bra jaktupplevelser. Hon visades på någon utställning och startade i viltspår- anlagsklass där hon blev godkänd. Milla uppnådde en ålder av 14 år då hon gick bort på grund av ålderdom.